Všestrannost - 2014

Výroční zpráva odboru všestrannosti Sokola Komárov za rok 2014

 

Odbor všestrannosti vyvíjel činnost v těchto oddílech: rodiče a děti do tří let (cvičitelka Olga Matějková), rodiče a děti nad tři roky (Zuzana Mrázková), předškolní děti (Eva Veigendová), dětský aerobik (Kateřina Lukavská), mladší žactvo (Olga Kleknerová, Romana Špottová, Pavlína Řepíková, Simona Kašparová, Monika Chramosilová), sportovní gymnastika žákyň (Lucie Cafourková, Lenka Kramáriková, Jana Březovská), žáci a dorost Jan Jelen, Tomáš Jelen), bodystyling a fit jóga (Alena Ratajová, Andrea Cafourková, Kateřina Lukavská), ženy - kondiční cvičení (Jaroslava Prokopová, Václava Laštovičková), muži (Miroslav Suttr, Antonín Novotný) a oddíl florbalu (Veronika Prokopová).

 

Soutěž všestrannosti

Přebor Sokolské župy Jungmannovy v plavání se uskutečnil v sobotu 18. ledna. Do hořovického bazénu se ponořilo 145 závodníků z osmi tělocvičných jednot. Z Komárova se na přebor vypravilo 35 závodníků. Organizaci celého přeboru zajišťovala tradičně naše jednota. Zlatou medaili získaly Natálie Kramáriková v kategorii starší žákyně III a Viktorie Borovská v kategorii starší žákyně IV. Stříbrnou pozici obsadili Magdalena Jakubová (starší žákyně IV) a Antonín Fraitag (senioři). K úspěchu Komárováků přidali bronz ještě Julie Kramáriková (předškolní děti), Jan Abraham (starší žáci IV) a Romana Špottová (ženy).

Přeboru jednoty ve sportovní gymnastice se v pátek 25. dubna zúčastnilo 18 dívek a 15 chlapců. Přeborníky jednoty se stali Julie Kramáriková, Iva Špottová, Jessica Parkosová, Natálie Kramáriková, Magdalena Jakubová, Viktor Sun, Tomáš Veselý, Petr Vaníček, Ladislav Fairaisl a Vítek Plešmíd. Byla to generálka na župní přebor, který se konal v sobotu 17. května v Příbrami. Z Komárova vyrazilo 13 děvčat a 12 chlapců v doprovodu svých cvičitelů. Celkem naše jednota získala rekordních dvacet medailí. Adéla Vondřičková v kategorii mladší žákyně obsadila druhé místo ve šplhu, třetí v atletice a všestrannosti. Viktorie Borovská ve starších žákyních vybojovala stříbrnou pozici v atletice a bronzovou ve šplhu. Na stupínek vítězů dosáhly ve sportovní gymnastice Natálie Kramáriková (katgorie III) a Magdalena Jakubová (kat. IV), obě si odvezly bronz. V kategorii mladší žáci vybojoval Honza Šmíd bronzovou medaili v atletice a Michal Borovský získal třetí místo ve šplhu. V kategorii starší žáci vyhrál Honza Abraham zlato ve šplhu, stříbro ve všestrannosti, atletice a sportovní gymnastice. Honza Jelen pak zvítězil v atletice, stříbrnou medaili obdržel ve šplhu a bronzovou ve sportovní gymnastice a všestrannosti. Úspěchy Komárováků ozdobil dorostenec Vítek Plešmíd, který byl druhý v atletice a třetí ve šplhu. Martin Hošek přidal ještě bronz v atletice.

Přeboru ČOS v sokolské všestrannosti (sportovní gymnastika, atletika, plavání a šplh), který se konal 14.-15. června v Praze, se za župu Jungmannovu v kategorii starší žáci účastnil Honza Jelen. Svým osobním rekordem v hodu kriketovým míčkem (60,20 m) skončil v této disciplíně na třetím místě a v atletice celkově na šestém místě. Dále byl úspěšný v plavání (devátý) a ve šplhu na laně (desátý).

V sobotu 7. června uspořádala naše jednota župní přebor předškoláků. Do Komárova přijely děti z Příbrami, Černošic, Mníšku pod Brdy, Dobřichovic, Roztok a samozřejmě z Komárova. Soutěžilo se v gymnastice, atletice, míčovém trojboji a šplhu. Závodilo celkem 102 dětí, z toho osmnáct z Komárova. Získali jsme celkem dvacet medailí. Zlatou získala Magdalénka Lukavská, Julinka Kramáriková, Valinka Pechačová, Zuzanka Veigentová, Tadeáš Hejnal, Adam Rataj a Elenka Matějková.

 

Pobyt v přírodě

Župní přebor Zálesáckého závodu zdatnosti se konal v sobotu 26. dubna u vrchu Písek u Jinec. Z naší jednoty dorazilo 31 borců spolu s 15členným doprovodem. Soutěže se účastnilo 70 závodníků z osmi tělocvičných jednot župy Jungmannovy. Naši hoši Marek Huml, Matěj Huml a Jakub Šlapák vybojovali v kategorii mladšího žactva první místo, děvčata Lidka Kynclová, Lucka Procházková a Andrea Ptáčková byla třetí. Hlídka Honza Abraham, Petr Komínek a Petr Vaníček byli vítězi kategorie staršího žactva a postoupili do přeboru ČOS v Třebíči. Dorostenci Martin Hošek, Honza Jelen, Martin Němec a Vítek Plešmíd skončili ve své kategorii stříbrní.

Přeboru ČOS v Třebíči se o víkendu 23.-25. května účastnila za župu Jungmannovu naše žákovská hlídka ve složení Honza Abraham, Petr Komínek a Petr Vaníček. Hoši vybojovali hezké deváté místo. Na tomto přeboru se také vyhodnocovala účast na sokolských dnech v přírodě. Naše jednota obdržela za dlouhodobou účast (2004-2013) pohár.                                                        

Sokolské dny v přírodě – v celkovém hodnocení jarních, letních, podzimních a zimních dnů v přírodě dosáhla naše jednota v rámci ČOS hezké páté místo. Byla započtena účast na letním stanovém táboře ve Lhotě pod Radčem (12.-26.7.), Pešíkově pochodu, cvičení žactva v přírodě, akce oddílu turistiky atd.

                                                                                 

Vzdělávání cvičitelů

Naši cvičitelé se pravidelně zúčastňují seminářů, doškolovacích akcí a srazů pořádaných župou Jungmannovou, náčelnictvem a Ústřední školou ČOS. Doškolovací seminář cvičitelů župy Jungmannovy proběhl v Komárově 22. listopadu.

 

Oddíl florbalu  

Již desátým rokem mají členové žákovských kategorií možnost navštěvovat oddíl florbalu. Více viz samostatná zpráva.

 

Společenské akce a ostatní soutěže

Oddíl aerobiku se v sobotu 22. března zúčastnil v Praze přehlídky pódiových skladeb. Komárovská děvčata se představila se skladbou „Céčka“.

V sobotu 5. dubna uspořádal oddíl aerobiku již 11. ročník soutěže „O princeznu junior aerobiku“. Společně s touto soutěží proběhl i župní přebor aerobiku. Změřit si své síly přijelo 90 závodnic z Komárova, Oseka, Hořovic, Milína, Roztok a Černošic. Přebornicí se v první kategorii stala naše cvičenka Julinka Kramáriková, ve druhé kategorii Nelinka Ungrová, ve čtvrté kategorii Anička Lukavská a v páté kategorii Kačka Vondalová, v šesté Natálie Kramáriková. Druhá místa obsadily Johanka Kramáriková (0. kategorie), Elenka Matějková (1. kategorie), Lucinka Housková (2. kategorie) a Helenka Kramáriková (3. kategorie). Bronzovou pozici vybojovala Ivča Špottová (3. kategorie) a Adéla Sojková (6. kategorie). V přestávkách děvčata předvedla své pódiové skladby.

V pátek 14. března se konala tradiční tělocvičná akademie, na které účinkovalo 95 cvičenců v deseti výstupech.

O víkendu 20. a 21. září hostil Děčín účastníky celorepublikové soutěže vzdělavatelského odboru ČOS „Po stopách významných osobností Sokola a ČR“. Naši jednotu zastupovali tři dorostenci v doprovodu jejich cvičitele Tomáše Jelena a představili čtyři osobnosti z pamětní desky v naší sokolovně.

V úterý 7. října uspořádala naše jednota poprvé vzpomínkovou akci k Památnému dni sokolstva. 150 účastníků lampionového průvodu, převážně dětí, se nakonec shromáždilo u Tyršova pomníku.

Vánoční turnaj v sálové kopané se odehrál 27. prosince za účasti 4 družstev (19 mužů).

 

V závěru bychom chtěli poděkovat všem cvičitelům a trenérům za jejich celoroční dobrovolnou a nezištnou péči, kterou věnují ve svém volném čase nejen komárovským cvičencům.

 

 

 

 

Večer sokolských světel

Tělocvičná jednota Sokol Komárov uspořádala v úterý 7. října 2014 vzpomínkovou akci k Památnému dni sokolstva. Naše jednota uskutečnila tuto akci poprvé. Před sokolovnou se shromáždilo asi 150 účastníků, převážně dětí. Proč tuto akci děláme, vysvětlil přítomným vzdělavatel jednoty br. Miroslav Suttr. Pak jsme se s rozsvícenými lampionky vydali společně na trasu sokolovna - hráz Drátenického (popř. Červeného) rybníka - zpět lesem - po schodech kolem Červeného potoka - Nádržka – až k pomníku Miroslava Tyrše před komárovským muzeem. K Tyršovu pomníku (z roku 1932) také dorazili dorostenci, kteří zde položili věnec, a děti zapálily svíčky – rozsvítily sokolská světla za všechny sokolské duše, které v minulosti nepřežily perzekuci a zaplatily cenu nejvyšší. V klidu a plni dojmů jsme se nakonec odebrali do svých domovů s vědomím, že se akce vydařila a zřejmě ji příští rok zopakujeme.

Na závěr pár vět k 8. říjnu - Památnému dni sokolstva: Výnosem zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha z 8. října 1941 byla Česká obec sokolská rozpuštěna a její majetek úředně zabaven. Při tzv. „sokolské akci“ v noci ze 7. na 8. října 1941 – gestapo zatklo, takřka naráz, všechny sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří „ještě byli na svobodě“. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Téměř 93% vedoucích sokolských pracovníků se již na svá místa po skončení války nevrátilo.

K pietním akcím 8. října 2014 byl vydán oficiální plakát – viz foto. V popředí je socha mladé dívky s trikolorou za zády. Mladá dívka je socha od akademického sochaře Josefa Nálepy, která je součástí památníku obětem druhé světové války umístěného v atriu v Tyršově domě v Praze. V pozadí za dívkou je slavný nástup mužů při sletu v roce 1938. Jednalo se o nástup mužů k prostným, jejichž součástí je i slavná a známá skladba Přísaha republice. Autorem cvičení byl později nacisty umučený František Pecháček. Josef Nálepa (1936-2012) byl známý a uznávaný kreslíř, portrétista, sochař, ale i sportovec. Byl osminásobným mistrem Československa ve vodním lyžování. A právě na mistrovství světa ve vodním lyžování se ve Španělsku seznámil se Salvatorem Dalím, který mu později dovolil být mu modelem, aby mohl vytvořit jeho bustu. Údajně se jedná o jediné portrétování tohoto slavného malíře.

                                                                                                                                        

Župní přebor v plavání

     V sobotu 18. ledna 2014 se do hořovického bazénu ponořilo 145 závodníků z devíti tělocvičných jednot župy Jungmannovy. Přijeli sokolové z Příbrami, Komárova, Černošic, Hořovic, Dobřichovic, Žebráka, Jinec, Cerhovic a Mníšku pod Brdy. Plavání se uskutečnilo jako součást přeboru všestrannosti, který zahrnuje ještě soutěž ve sportovní gymnastice, atletice a šplhu. Z našeho regionu se na stupně vítězů dostali následující cvičenci.

Přebornicí župy se stala Natálie Kramáriková z Komárova v kategorii starší žákyně III, Viktorie Borovská z Komárova v kategorii starší žákyně IV, Miroslav Sedláček z Hořovic v kategorii starší žáci IV a Jan Ungr z Hořovic v seniorské kategorii.  

Stříbrnou pozici obsadili Petr Jirsa z Jinec v kategorii starší žáci III, Magdalena Jakubová z Komárova v kategorii starší žákyně IV a Antonín Fraitag z Komárova v kategorii senioři.

Bronzovou medaili získali Julie Kramáriková z Komárova (předškolní děti), Anna Patková ze Žebráka (ml. žákyně I), Tomáš Jirouch z Hořovic (ml. žáci I), Karolína Palková z Cerhovic (st. žákyně III), Filip Průša ze Žebráka (st. žáci III), Jan Abraham z Komárova (st. žáci IV) a Romana Špottová z Komárova (ženy).

Všem zúčastněným blahopřejeme a držíme jim palce na dalších přeborech.

                                                                                                                                

 

 

Tělocvičná jednota v pohybu

Po roce opět ožily všechny prostory komárovské sokolovny, aby v pátek 14. března vystoupilo 95 sokolů na tělocvičné akademii. Jako první účastníky přivítala moderátorka mladší žákyně s pódiovou skladbou a akrobacií na gymnastickém pásu. Děvčata vystřídali mladší žáci ve své první ukázce. Žactvo se nyní připravuje na květnový přebor všestrannosti (sportovní gymnastika, šplh, atletika). Společné cvičení rodičů a dětí patří již k tradici české tělovýchovy. Cvičení s obručí na lidové písničky zvládli všichni na jedničku. Následující koedukované cvičení mladšího žactva ukázalo průřez jejich cvičební hodinou. Náplní tělocvičných aktivit v zimním období je kromě pohybových her hlavně gymnastika. Bradla patří mezi klasická sokolská nářadí, i když ze školních tělocvičen pomalu mizí. V aerobické skladbě Céčka se představily mladší žákyně. Soulad pohybu s rytmem hudby je jedním z hodnotících kritérií při soutěži družstev, které se děvčata brzy zúčastní. Předškolní děti nazvaly své vystoupení Šmoulové. Bílé čepičky na hlavě jen dokreslily „šmoulí“ rej. Překážková dráha, parkour, freerunning, umění pohybu. To jsou názvy, o kterých se nyní často diskutuje. Na hudbu Létající Čestmír zdolávali žáci různé překážky. Po akrobacii vyspělejších cvičenců následovalo pódiové vystoupení starších žákyň. Závěr tradičně patřil skokům z trampolínky. Po sérii přímých skoků následovaly náročnější prvky s obraty.  Nechyběl nástup všech cvičenců před zaplněným hledištěm. Nakonec moderátorka poděkovala za dlouholetou podporu jednoty Úřadu městyse Komárov a pozvala diváky na blížící se akce (Princezna junior aerobiku a 40. ročník Pešíkova pochodu).       

 

 

 

 

 

 

                                


Přebor jednoty ve sportovní gymnastice

 

Místního gymnastického přeboru Sokola Komárov se v pátek 25. dubna 2014 zúčastnilo 18 dívek a 15 chlapců. Děvčata soutěžila v sestavách na kladině, na hrazdě, v přeskoku a v akrobacii. Hoši pak v přeskoku, cvičení na hrazdě, na bradlech, na kruzích a v akrobacii.

Umístění žákyň:

Kategorie předškolní děti - 1. místo Julie Kramáriková, 2. místo Magdaléna Lukavská, 3. místo Nikola Cafourková

Kategorie ml. žákyně I - 1. místo Iva Špottová, 2. místo Anna Lukavská, 3. místo Anna Kašparová

Kategorie ml. žákyně II - 1. místo Jessica Parkosová, 2. místo Jana Březovská, 3. místo Adéla Vondřičková

Kategorie st. žákyně III - 1. místo Natálie Kramáriková, 2. místo Denisa Šplíchalová, 3. místo Adéla Sojková

Kategorie st. žákyně IV - 1. místo Magdalena Jakubová, 2. místo Viktorie Borovská

 

Umístění žáků:

Mladší žáci I - 1. místo Viktor Sun, 2. místo Václav Fairaisl, 3. místo David Křivánek

Mladší žáci II - 1. místo Tomáš Veselý, 2. místo David Vondřička, 3. místo Jan Chramosil

Starší žáci III - 1. místo Petr Vaníček, 2. místo Petr Komínek

Starší žáci IV - 1. místo Ladislav Fairaisl, 2. místo Jan Abraham, 3. místo Jan Jelen

Dorostenci – 1. místo Vítek Plešmíd

Děkujeme všem za účast a za snahu. Nejlepší závodníci nás budou reprezentovat na župním přeboru v Příbrami, držíme jim palce.