DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Všestrannost 2022

Tělocvičná akademie

V rámci oslav 120 let existence naší jednoty se v pátek 13. května uskutečnila tělocvičná akademie, na které vystoupily dvě stovky cvičenců.

Po úvodním projevu starosty jednoty Bohuslava Ernesta promluvil starosta městyse Komárov Jaroslav Klekner. Následovalo slavnostní připnutí stuhy k 120 letům na prapor jednoty župním náčelníkem Františkem Beranem. Rovněž byl předán odznak projektu Sokolská kapka krve šesti prvodárcům naší jednoty za rok 2021. Komárovská tělocvičná jednota stále drží první místo v rámci ČOS od roku 2015 v dobrovolném dárcovství krve.

Jako první vystoupili naši nejmenší. Cvičení rodičů a dětí do tří let s padákem patří mezi jejich oblíbené činnosti. Odcizení byl název pódiové skladby starších gymnastek. Toto vystoupení získalo první místo v kategorii ART DANCE junioři na regionálním kole CZECH DANCE TOUR 2022 v Mladé Boleslavi a ve velké konkurenci šesté místo na mistrovství Čech v Chrudimi. Další velký úspěch děvčat je první místo ve Středočeském tanečním poháru. Další vystoupení rodičů a dětí, tentokrát od tří let, přiblížilo jejich rozcvičku. V následující ukázce cvičení žáků viděli přítomní využití lana v několika podobách. Dramatickou tečkou byl přetah lanem.

Původní oddíl dětského aerobiku se za poslední dva roky proměnil v taneční oddíl starších žákyň a dorostenek. Tentokrát se tato parta vrhla na zcela nový žánr - street dance a se svou pódiovou skladbou úspěšně vystoupila následující den na Sokolgymu v Plzni.

V letošním roce je do oddílu předškoláků přihlášeno 33 dětí. A protože v takovém počtu by cvičení nebylo s jednou cvičitelkou možné, pomáhají při cvičení dospělí z řad rodičů. Tak si mohou děti, rozdělené do menších skupin, vyzkoušet a naučit se více pohybových dovedností. Část toho, co se naučily, také předvedly.

V ukázkách úspěšných mini týmů gymnastek diváci zhlédli vystoupení starších žákyň - Cyberbully, mladších žákyň s názvem Víly a dorostenek s názvem Poslední sbohem. Poprvé cvičitelé vystupovali se židlemi v roce 1997. Letos se rozhodli vystupovat znovu a to na slavnou hudbu Scotta Joplina, starou právě 120 let stejně jako naše jednota. Pódiová skladba mladších gymnastek Panenky rovněž bodovala v Mladé Boleslavi na CZECH DANCE TOUR 2022 v kategorii ART DANCE děti a získala zlaté medaile. Taktéž i ve Středočeském tanečním poháru naše gymnastky obsadily první místo. "I když jsme malí i velcí, mladší i starší, chceme vám ukázat, že dokážeme táhnout za jednu obruč" bylo mottem vystoupení mladšího žactva.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že step aerobik nahradily nové formy cvičení, mezi ženami jsou stepy stále populární. Ženy toto vystoupení secvičily již podruhé - poprvé to bylo v roce 2020, kdy byla akademie kvůli covidové pandemii zrušena. Závěrečné vystoupení žáků s prvky parkouru přiblížilo současnou a oblíbenou náplň jejich cvičebních hodin. Stejně jako v této ukázce, tak i v následující, vystoupili letošní medailisté z župního přeboru ve sportovní všestrannosti v Příbrami. Společné akrobatické řady gymnastek uzavřely celý pohybový program.

Nástup všech účinkujících s poděkování všem, kteří dorazili, ukončil oficiální program oslav. Následovalo neformální posezení k 120 letům komárovské jednoty. Ti, kdo si nestihli prohlédnout výstavu fotografií k tomuto jubileu, mají možnost od soboty 21. května 2022 navštívit Komárovské muzeum, kde bude výstava pokračovat.

Permanová Františka  (I) - 1. SG, 3. atletika, 1. všestrannost
Prokopová Nikola (I) - 3. SG, 3. všestrannost
Chvátalová Markéta (II) - 3. SG
Horáková Lucie (III) - 3. atletika
Kramáriková Julie (IV) - 2. SG, 3. šplh, 2. všestrannost
Ungrová Nela (IV) - 2. atletika
Vedlich Antonín (I) - 2. atletika
Vedlich Eduard (III) - 1. atletika, 2. šplh, 1. všestrannost
Houra Vojtěch (III) - 1. šplh
Sluka Michal (IV) - 1. atletika, 1. šplh, 2. všestrannost

Zálesácký závod zdatnosti opět na Šimákovně

Po třech letech se mohl v sobotu 23. dubna 2022 uskutečnit župní přebor Zálesáckého závodu zdatnosti v okolí chaty Šimákovna pod vrchem Písek u Jinců. Z komárovské jednoty se vypravilo 12 závodníků (4 hlídky) a za krásného počasí si odvezli domů dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Dvě vítězné hlídky, žactva a dorostu, budou reprezentovat župu Jungmannovu na přeboru ČOS v Radíkově u Olomouce. Všem zúčastněným děkujeme za účast!

1. místo v kategorii žactva – Vojtěch Houra, Jan Šlapák, Eduard Vedlich

1. místo v kategorii dorostu – Anna Kašparová, Anna Lukavská, Magdaléna Lukavská

2. místo v dorostu: Dominik Baumann, Matyáš Pechač, Michal Sluka

Naše cvičitelka rodičů a dětí Barbora Mikulová byla nominována do ankety Cvičitelka roku 2021 a byla vybrána mezi pět nejúspěšnějších.

Župní přebor v plavání

127 závodníků z deseti tělocvičných jednot (Černošice, Dobřichovice, Dobříš, Hořovice, Jince, Komárov, Lety, Libčice nad Vltavou, Příbram a Řevnice) se v sobotu 9. dubna 2022 ponořilo do hořovického bazénu v rámci přeboru Jungmannovy župy v plavání. Z Komárova dorazil organizační tým a 21 závodníků, kteří si odvezli celkem šest medailí.

Viktorie Šaková - předškoláci - 3. místo

Veronika Abrhámová - mladší žákyně II - 1. místo

Jan Šlapák - starší žáci III - 1. místo

Eduard Vedlich - starší žáci III - 3. místo

Lukáš Štěpán Sábel - starší žáci IV - 4. místo

Olga Kleknerová - seniorky - 3. místo

Josef Drnec - senioři - 1. místo