DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Všestrannost - 2015

NOC SOKOLOVEN

Opožděnou akci Noc sokoloven uspořádala Tělocvičná jednota Sokol Komárov v úterý 27. října 2015. Šedesátka dětí, některé se svými rodiči, se sešla v podvečer v komárovské sokolovně, aby se protáhla na překážkové dráze. Poté následovaly halloweenské závody. Soutěž Poznáváme naši sokolovnu prověřila nejen fyzické schopnosti. Svíčkami osvícená trasa hry v zhasnuté tělocvičně byla poslední činností před spaním. I když většina, převážně starších, využila možnost sledovat film Rebelka z gymnastického prostředí. Přenocování v sokolovně ohodnotily všechny děti na jedničku, i když jejich cvičitelé by dali raději přednost teplu domova. Ráno po spontánním budíčku si hlavně děvčata zacvičila při hudbě, vyhodnotily se soutěže a všichni jsme spokojeně odcházeli s pocitem bezva akce.

 

 

Tělocvičná jednota Sokol Komárov zve

všechny děti i rodiče

ve středu 7. října 2015 na

Večer

sokolských světel

Sejdeme se v 18 hodin před sokolovnou s lampionky a půjdeme společně trasu sokolovna - hráz Drátenického (popř. Červeného) rybníka - zpět lesem – po schodech kolem potoka - Nádržka – pomník Miroslava Tyrše před komárovským muzeem. Položením květin a zapálením svíček uctíme Památný den sokolstva.

 

 

 

 

Plzeňské slavnosti pohybu

Děvčata z oddílů aerobiku a gymnastiky z T.J. Sokol Komárov vystoupila na Plzeňských slavnostech pohybu. Akce se konala v sobotu 27. června 2015 na náměstí Republiky v Plzni. Zatímco většina dětí ještě spala, my jsme první den prázdnin zahájili brzkým vstáváním a vyrazili jsme vlakem do Plzně. Příjemnou procházkou jsme došli do centra Plzně, kde hned děti předvedly svoji sportovní zdatnost na průlezkách a horolezeckých stěnách v parku. Pak už jsme zamířili na náměstí, kde bylo vybudované pěkné zastřešené pódium. Děvčatům se jejich vystoupení povedla výborně, i když za trvalé nepřízně počasí, která však byla vyvážena velkou přízní publika, kdy za svá vystoupení děvčata sklidila zasloužený potlesk. Děvčata z oddílu aerobiku předvedla sestavu Dancing girls s pompony ve stylu roztleskávaček, se kterou letos vystoupila i v Praze. Velký dík patří paní trenérce Katce Lukavské, která se děvčatům obětavě věnuje řadu let a toto krásné vystoupení s nimi nacvičila. Již teď se těšíme, co vymyslí na příští rok. Rovněž děkujeme rodičům za hojnou účast a dětem přejeme krásné prázdniny!

Mgr. Alena Hráchová

 

                                                                                                              

Župní přebor předškoláků v Komárově

V sobotu 13. června 2015 uspořádala naše jednota župní přebor předškoláků. Počasí nám přálo, a tak se závody velice vydařily.

Do Komárova přijely děti z Příbrami, Mníšku pod Brdy, Roztok a samozřejmě z Komárova. Soutěžilo se v gymnastice (lavička, akrobacie a výskok na bednu), atletice (běh 30 m, skok daleký z místa a hod tenisovým míčkem), míčovém trojboji (kop na branku, hod na branku, hod na koš) a šplhu. Závodilo celkem 84 dětí v kategoriích 2008, 2009, 2010, 2011 a mladší. Toto rozdělení umožňuje více dětem získat medaili a vystoupat na stupně vítězů.

Naše výprava se ve velké konkurenci určitě neztratila. Z Komárova se zúčastnilo 17 dětí a získali jsme 15 medailí. V kategorii 2008 vybojovala Elenka Matějková zlatou medaili v atletice a šplhu a bronz v gymnastice. V kategorii 2009 získala Emička Andrtová zlato ve šplhu a stříbrnou medaili v atletice, Honzík Šlapák vybojoval bronz v gymnastice a Tomášek Cíza zlatou medaili v míčovém trojboji. V kategorii 2010 získal Eda Vedlich stříbrnou medaili v atletice a bronzovou v míčovém trojboji a Zuzanka Veigentová vybojovala zlato ve šplhu a atletice. V kategorii 2011 a mladší nás velice úspěšně reprezentovala Kristýnka Mrázková, která vybojovala tři zlaté medaile, a to v gymnastice, atletice a šplhu. Stříbrnou medaili v této kategorii získala také Olinka Sedláčková v gymnastice. Pochvalu ale zaslouží všichni reprezentanti komárovského Sokola, kteří se moc snažili a na medaili nedosáhli. Poděkování patří nejen dětem, ale i rodičům, že své děti na závodech doprovázeli a samozřejmě všem pořadatelům.

Cvičební rok skončil, a tak přeji všem dětem hezké prázdniny, budoucím prvňáčkům úspěšný start do školy a zvu všechny děti do tělocvičny Sokola Komárov v září, kdy začne nový cvičební rok. Prvňáčci mají možnost přestoupit do oddílu mladšího žactva, který vede Olina Kleknerová (holčičky i kluci dohromady), nebo do oddílu žáků, který vedou Jan a Tomáš Jelenovi.

Cvičení předškoláků je pro děti od 4 let a scházíme se vždy ve středu od 16.30 hodin. Cvičení rodičů a dětí je ve čtvrtek (děti 3-4 roky) a ve středu dopoledne cvičení rodičů a batolat (od 1,5 roku).                                                                                                         

Eva Veigendová, oddíl předškolních dětí

 

Výsledky župního přeboru ve všestrannosti v Příbrami dne 16. května 2015

Zúčastněné jednoty: Černošice, Horoměřice, Hořovice, Komárov, Libčice nad Vltavou, Mníšek pod Brdy, Nižbor, Příbram

Chlapci - 14 našich závodníků

David Řepík - ml. žáci I – 2. místo v atletice

Daniel Sun - ml. žáci II – 2. místo v atletice

Michal Borovský – st. žáci III – 2. místo v atletice

Jan Abraham – st. žáci IV - 1. místo ve šplhu a v atletice, 2. místo ve sportovní gymnastice a ve všestrannosti

Vítek Plešmíd – dorost  - 2. místo ve šplhu a v atletice

Martin Hošek – dorost  - 3. místo v atletice

Děvčata - 17 našich závodnic

Iva Špottová – ml. žákyně I – 2. místo ve všestrannosti a ve sportovní gymnastice, 3. místo v atletice

Anna Kašparová – ml. žákyně II – 2. místo ve šplhu

Adéla Sojková – st. žákyně III – 3. místo ve všestrannosti, ve sportovní gymnastice a ve šplhu

Natálie Kramáriková – st. žákyně IV – 3. místo ve všestrannosti

Viktorie Borovská – st. žákyně IV -  1. místo v atletice a 2. místo ve šplhu

  

 

 

Třikrát zlato pro Komárov

 

            Za krásného slunečného počasí vyrazili komárovští sokolové (27 závodníků a devět členů doprovodu) k vrchu Písek u Jinec. V sobotu 25. dubna 2015 se opět konal župní přebor Zálesáckého závodu zdatnosti (ZZZ) za účasti 74 závodníků z osmi tělocvičných jednot župy Jungmannovy (Dobřichovice, Dobříš, Horoměřice, Jince, Komárov, Králův Dvůr, Mníšek Pod Brdy a Žebrák). Soutěžící na cca 4km úseku překonávali různé překážky, určovali azimut, dřeviny, mapové značky, rozdělávali oheň, pracovali se sekerou, uzlovali, předváděli znalosti ze zdravovědy, poznávali naše kulturní památky atd. Na závěr si u ohně opekli špekáčky.

            Naše hlídka ve složení Ludmila Kynclová, Valentýna Vokůrková a Andrea Ptáčková vybojovala v kategorii mladšího žactva první místo, děvčata Anna Lukavská a Anna Kašparová byla stříbrná. Aneta Ptáčková, Zuzana Kučerová a Jan Chramosil byli vítězi kategorie staršího žactva. Dorostenci Jan Abraham, Martin Hošek a Vítek Plešmíd postupují jako šampioni do přeboru ČOS v Úpici. Hlídka Honza Jelen a Martin Němec skončila na druhém místě.

            Poděkování patří všem, kteří se závodu zúčastnili a zasloužili se o skvělou reprezentaci naší jednoty. 

 

   

 

Místní přebor ve sportovní gymnastice

Přeboru Tělocvičné jednoty Sokol Komárov se v pátek 17. dubna 2015 zúčastnilo 25 dívek a 11 chlapců. Děvčata soutěžila v sestavách na kladině, na hrazdě, v přeskoku a v akrobacii. Hoši pak v přeskoku, cvičení na hrazdě, na bradlech, na kruzích a v akrobacii.

Přeborníky jednoty se v jednotlivých kategoriích stali:

předškoláci (2009 a mladší): Ema Andrtová
mladší žactvo I (2006-2008): Iva Špottová, Matěj Huml 
ml. žactvo II (2005-2004): Anna Lukavská, Václav Fairaisl 
starší žactvo III (2003-2002): Adéla Sojková, Tomáš Veselý 
st. žactvo IV (2001-2000): Natálie Kramáriková, Ladislav Fairaisl

dorost (1999-1997): Magdalena Jakubová, Vítek Plešmíd 

 

Děkujeme všem za účast a za snahu. Nejlepší závodníci nás budou zastupovat na přeboru Jungmannovy župy v Příbrami. Držíme jim palce!

                                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tělocvičný podvečer

Komárov - 13. 3. 2015: Sokolská akademie mě na okamžik vrátila do mého dětství. Pamatuji si, že jsem se sama účastnila několika akademií. V pátek 13. března jsem se účastnila znovu, ale jako divák. Byla jsem překvapená, kolik dětí je členem Sokola, a potěšilo mě vědomí, že tradice zůstává zachována. Ráda jsem opět viděla známé tváře a potěšeně poznávala nové.

Akademií provázela jako vždy Pavlína Jánská. Již na začátku zdůraznila, že cvičitelé se při cvičení snaží motivovat cvičence jim blízkou hudbou. Potvrdilo se to hned při prvním vystoupení mladších žákyň. Pódiová skladba na píseň z filmu Ledové království určitě nadchla malé gymnastky a ty to pak vesele potvrdily jejich výkonem. Cvičitelky Lucka Cafourková a Lenka Kramáriková jistě byly pyšné na své svěřenkyně. Nejen však na ně. Sokolky Lucka s Lenkou se také věnují starším gymnastkám, které předvedly krásnou pódiovou skladbu na hudbu z muzikálu Flash dance. Měla jsem pocit, že letošní akademie patřila gymnastkám, protože se starší dívky hbitě vyhouply i na kladiny a společně se staršími žáky a dorostenci, kteří cvičili na bradlech, předvedli velmi emocionální vystoupení na hudbu z muzikálu Fantom opery. Doslova roztomilé bylo i vystoupení starších a mladších gymnastek, které provedly akrobacii ve dvojicích.

Akrobacii na akademii předvedli i hoši, žactvo i dorost, a to na trampolíně. Skoky jsou vždy velice působivé. Hochy dobrým skokům učí Jan a Tomáš Jelenovi, kteří také dovedli své cvičence, aby předvedli FUN GYM neboli „zábavnou gymnastiku“, která představuje přívětivější přístup v nácviku základních gymnastických dovedností právě dobře zvolenou motivační hudbou.

Všechna ta akrobacie byla opravdu obdivuhodná, já jsem však byla ráda, že je také zájem o všestrannost a mladšího žactva bylo co do počtu nejvíce. Žactvo ukázalo, jak vypadá jejich cvičební hodina. Skákalo přes kozu, šplhalo na laně a po tyči atd. Právem se početné skupině malých sokolíků věnuje hned pět cvičitelek: Olga Kleknerová, Romana Špottová, Pavlína Řepíková, Simona Kašparová a Monika Chramosilová.

Všestrannost předvedli i rodiče a děti v ukázce s pěnovými kvádry na písničky z Večerníčků. Společné cvičení připravila Zuzana Mrázková. Mravenčí tělocvik předškolních dětí byl také velmi veselý. Předškolní děti již léta vede Eva Veigendová.

Komárovská aerobiková tradice také přetrvává. Malé roztleskávačky ukázaly nadšení při pódiové skladbě s pompony. Děvčata s touto skladbou vystoupí pod vedením Katky Lukavské také na přehlídce pódiových skladeb v Praze.

Závěr akademie patřil ženám. Po úspěšném předvedení na sokolských Šibřinkách se znovu rozezněla skladba Toma Jonese - She ́s a lady. Taneční vystoupení žen z oddílu aerobiku nacvičila Andrea Cafourková.

Pavlína Jánská na závěr vyslala k publiku sokolské poselství: ,,Naším největším úkolem a cílem je především výchova mladé generace k tělesné a duchovní zdatnosti. Naplňování Tyršova odkazu znamená stovky a tisíce hodin dobrovolné práce sokolských cvičitelů a činovníků, práci, která nikdy nekončí, a kterou je třeba dělat s nadšením a láskou v srdci.“

Už je to dlouho, co jsem šplhala na tyči nebo udělala výmyk, ale musím říct, že mě motivovala výzva:,,Sokol Komárov rád mezi svými členy uvítá nové zájemce, kteří by se chtěli přidat k úsilí o udržení a další rozšiřování sokolské myšlenky.“

Kdo ví, třeba zase budu vesele skákat na trampolíně, protože na to šplhání to moc nevidím.

Hana Rašková

 Před zraky zhruba 150 diváků se představilo 125 účinkujících.

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přebor Jungmannovy župy v plavání

Prvním letošním závodem byl v župě Jungmannově přebor v plavání. Organizací byla pověřena Tělocvičná jednota Sokol Komárov a soutěž proběhla v sobotu 24. ledna 2015 v hořovickém bazénu. Změřit si své síly přijeli sokolové z devíti tělocvičných jednot (Černošice, Dobřichovice, Hořovice, Jince, Komárov, Králův Dvůr, Libčice nad Vltavou, Mníšek pod Brdy, Příbram) v počtu 115 závodníků. Moderní a pestrý program Sokola je určen už malým dětem s rodiči, předškolákům, žactvu, dorostu a dospělé populaci včetně seniorské. Nejinak tomu bylo i na plaveckém přeboru. Nejmladším účastníkům byly čtyři roky a nejstarší se narodil v roce 1929.

Přeborníky se v jednotlivých kategoriích stali:

Předškolní děti: Jan Šlapák – Sokol Komárov

Mladší žákyně I: Michaela Gregorová – Sokol Komárov

Mladší žáci I: Adam Landauer – Sokol Příbram

Mladší žákyně II: Emílie Chrastinová – Sokol Příbram

Mladší žáci II: Tomáš Jirouch – Sokol Hořovice

Starší žákyně III: Eliška Stočesová – Sokol Příbram

Starší žáci III: Ondřej Čurda – Sokol Mníšek pod Brdy

Starší žákyně IV: Natálie Kramáriková – Sokol Komárov

Starší žáci IV: Jakub Čurda – Sokol Mníšek pod Brdy

Dorostenky: Klára Houšková – Sokol Dobřichovice

Dorostenci: Jan Rudolf – Sokol Příbram

Ženy: Jaroslava Farová – Sokol Černošice

Muži: Jan Šindelář – Sokol Příbram

Seniorky: Marie Hrkalová – Sokol Jince

Senioři: Jaromír Mecner – Sokol Hořovice

Poděkování patří pořadatelům a všem zúčastněným za vzornou reprezentaci jednot.

Dětem a jejich cvičitelům držíme palce na květnovém přeboru ve sportovní gymnastice, šplhu a atletice v Příbrami. 

                                                                                                                                                                                            

 

 

 

 

TÝDEN S AIR TRACKEM

Na druhý týden v lednu roku 2015 si Tělocvičná jednota Sokol Komárov zapůjčila od České obce sokolské AIR TRACK. Je to osmnáct metrů dlouhá a dva a půl metru široká nafukovací akrobatická dráha.

AIR TRACK představuje bezpečnou cestu k rozvoji pohybových dovedností dětí předškolního a školního věku (v oblasti pohybů celého těla se jedná o chůzi, běh, poskoky, obraty). Gymnastická nafukovací dráha slouží také k nácviku náročnějších akrobatických gymnastických prvků (salta, přemety, akrobatické řady), ale je vhodná i pro základní akrobatickou průpravu. Cvičení je pro cvičence velice atraktivní - viz fotografie. AIR TRACK slouží především jako doplňková aktivita k nácviku jednotlivých prvků a akrobatických řad. Jedná se o poměrně novou technologii, která umožňuje rozšířit a zároveň zatraktivnit již známé metodické postupy.

Na airtracku si v komárovské sokolovně vyzkoušeli nejen všichni žáci a žákyně základní gymnastickou průpravu (odrazové, doskokové, rotační a zpevňovací cviky), ale i dospělí členové si přišli na své.